TCNANO NORGE AS FORHANDLERE INFO/OM OSS PRODUKTER NYE PRODUKTER BÅTPLEIE BOAT CARE TEAKDEKK BILPLEIE DIAMOND COAT REWITEC POLERINGSTILBEHØR VASK/RENS GRAFFITI BYGG ALUPROTECT AEROGEL TESTER TEKNISK INFO NANOTEKNOLOGI
Kontaktskjema

NANOTEKNOLOGI

Hva er nanoteknologi – og hva kan det brukes til?

Nanoteknologi er et ord vi hører stadig oftere. Men hva er egentlig nanoteknologi?


Det finnes allerede en rekke anvendelser av nanoteknologi i hverdagen vår: briller som ikke dugger eller får riper, ski som glir bedre, solkrem som beskytter bedre, overflater som får holdbar beskyttelse, klær som ikke får flekker, osv. For ikke å snakke om alle anvendelsene som skyldes at komponentene i elektroniske apparater er blitt mindre og mindre: mobiltelefoner med kamera og internett-tilgang, GPS i biler, PC’er med stadig større lagringskapasitet, for å nevne noen.


Hva er så nano?
Nano kommer fra gresk og betyr dverg, og ordet brukes som forstavelse for å beskrive en størrelsesorden: En nanometer (nm) er en milliarddels meter. Som illustrasjon er dette lengden som fingerneglene våre vokser på ett sekund. 1 nm tilsvarer omtrent størrelsen på et atom, og det er på denne skalaen nanoteknologien opererer. Med nanoteknologi kan forskere se og flytte atomer og molekyler, bygge med naturens byggeklosser, og lage nye materialer som ikke finnes i naturen fra før.


Fra naturen vet vi at det betyr mye hvordan atomer og molekyler er satt sammen. Tenk bare på karbon, der de samme atomene
(C-atomer) kan settes sammen på forskjellige måter og bli enten kull, diamant eller grafitt. Og i nyere tid har forskere klart å fremstille enda flere former av karbon, såkalte nanorør – der karbonatomene danner en slags hønsenetting som er rullet sammen i sugerørsform. Disse har helt spesielle egenskaper, blant annet er de 6 ganger sterkere og lettere enn stål.


Disse egenskapene er også bygget inn i våre produkter, en manipulering av den eksisterende overflate, som gjør det vi ønsker - skape en god beskyttelse - eller andre egenskaper.

Misforståelser om nanoprodukter!

Det er flere misforståelser om ”nanoprodukter” i markedet, spesielt det som kommenteres på båtforumene. De fleste greier stort sett ikke å skille mellom en boks påsatt navnet ”nano” eller et produkt basert på kjemisk nanoteknologi. Ikke så rart kanskje, når enkelte produsenter henger på et ”nano” på gammelt produkt. De er langt fra hverandre i egenskaper. På det norske båtmarkedet finnes det kun et fåtall leverandører av produkter basert på kjemisk nanoteknologi. Det samme gjelder for bilpleie.

Hva er nanoteknologi?


Nanopartikler var ikke årsaken til helseproblemer i Tyskland


En karakteristisk egenskap ved nanoprodukter er arealet av overflaten i forhold til sitt volum. Ved det samme volumet vil disse produktene har et langt større overflateareal enn produkter konstruert på vanlig måte. Dette er grunnen til de kraftige, bindende egenskapene nanoprodukter har på de fleste forskjellige underlag.

Nanostrukturer kan ha fysiske eller kjemiske egenskaper, som ikke er i stand til å bli observert i større, strukturerte (makroskopiske) objekter. Kjemisk nanoteknologi presenterer materialet i en annen form, som har modifiserte molekylstrukturer .
Nye arbeidsmaterialer er produsert med komponenter som kan være nanopartikler. Gjennom variasjon i størrelse, form eller overflateinnhold i disse nano-partiklene, kan de omdannes til nye medier, som passer til de ønskede egenskapene som kreves for produktene.